Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

´Coffee spotting around the city´

Het heeft even geduurd, maar Nederland is helemaal om wat betreft koffie. We drinken met z’n allen cappuccino, macchiato, cortado en dan het liefst in een drukke hot spot. Maar hoe wordt die koffie gezet? We namen eens de proef op de som.

‘Net als in de film, ik wil het!’ Wie kent deze regel nog? Een Nederlandse band zong erover. Ik stel mij een scene voor in New York city. Een beter filmdecor kun je je niet wensen. Bruisend, snel, kosmopolitisch! Alles is er te vinden. Dag en nacht. De laatste mode, films, gadgets, kunst én coffee to-go 24/7! Bekende acteurs wonen en werken er. Een afbeelding van een actrice on the go met een koffie en telefoon. Druk telefonerend over haar volgende filmproject. Een vaak vastgelegd beeld door menig paparazzi fotograaf.

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij is het coffee-to-go principe in deze wereldstad uitgevonden. Mijn droomstad New York. En alles wat er in The Big Apple gebeurt wil ik ook. De laatste computer of telefoon van… tja, what’s in a name. En die koffie wil ik ook drinken in een wervelende en dynamische omgeving, terwijl ik mijn laatste emails check én mij nog even voorbereid op mijn zakelijke meeting. Bovendien, wil ik mijn ‘duurzame caffè latte, met hete opgeklopte soyamelk’ graag meenemen. Kan dat? Ja dat kan!

In ons grootse, kleine landje is dat tegenwoordig mogelijk. Yes! Tijd voor een onderzoek. Een ‘Coffee spotting tour’ rondom de hoofdstedelijke kern. De tour voerde mij van Mijdrecht via Amstelveen naar Amsterdam en de altijd bedrijvige Zuidas. Blij verrast was ik. Het New York-gevoel, met een vleugje NL. Ik heb gerelaxt, ik heb de kranten doorgenomen, ik heb gewerkt op mijn laptop. En… ik heb een typisch Italiaanse espresso getest met hete opgeklopte melkschuim: Caffè Macchiato. Ik trof metropool-achtige, gezellige en praktische coffee spots aan. Allemaal in en rondom de stad. Het was een “vervelende” klus.

Prinselijk Proeven

Dorpsstraat 44

3641 ED Mijdrecht

In dit authentieke pand in de Dorpsstraat in Mijdrecht vind je Prinselijk Proeven. Een wijn, koffie en thee specialist en ook webshop. De espresso macchiato wordt gezet in de winkel en staand gedronken. Er is hier geen mogelijkheid om aan een tafeltje te zitten. Nu is dat bij zo’n ‘koffie-bommetje’ – tussen de bedrijven door – geen noodzaak. De espresso wordt gezet met Mocca d’Or. Het kopje is verwarmd, kleur is goed, de espresso is sterk qua smaak, maar niet té. Coffee-to-go is hier juist van toepassing. De prijs van een caffe macchiato klein is 1,25 en groot 2,00 euro. Cijfer 8-.

La Gare

Stationsstraat 1

1182 JM Amstelveen

Op een hoek in deze gezellige straat van de oude stadskern vind je La Gare. Coffee & lunchcafé wordt het genoemd. De espresso macchiato wordt geserveerd met schoteltje en Italiaans koekje. De melkschuim is niet heel veel. Het kopje is verwarmd, de espresso is goed qua kleur en smaak. Er wordt hier gebruik gemaakt van biologische koffiebonen (Manetti) en biologische melk. De espresso macchiato kost hier 2,10. Cijfer: 8.

 

Gusto di Casto

Van Leijenberghlaan 216

1082 DC Amsterdam

Aan de buitenkant van het winkelcentrum Groot Gelderlandplein bevindt zich Gusto di Casto. Een uiterst gezellig en authentiek Italiaanse lunchroom. De espresso macchiato wordt met verwarmd kopje gezet. De bonen zijn afkomstig uit Italië van het merk Brunocaffé. De smaak is vol, de melkschuim precies goed. En het moet gezegd, deze espresso macchiato is volgens mij zoals ie bedoeld is. Zo drinkt men ‘m in Italië! Je betaalt voor een espresso macchiato 2,20. Cijfer: 9.

 

Coffee Company

Gelderlandplein 145

1082 LV Amsterdam

Binnen in het winkelcentrum Groot Gelderlandplein vind je een filiaal van de Coffee Company. Een uit glas opgetrokken koffiecorner. Een prima plek om neer te strijken voor, tijdens of na het winkelen. Een lange tafel met leesvoer domineert in het midden. De gebruikte koffie is een duurzame mix (Brazilië, Guatamala en Ethiopië), die Coffee Company zelf samenstelt. De smaak van de espresso macchiato is aan de krachtige kant. Deze espresso is mij té sterk en te bitter. Uiteraard kun je hier kiezen voor coffee-to-go. Voor een small espresso macchiato betaal je 2,55. Cijfer: 7.

 

 

La Place

Gelderlandplein 62

1082 LB Amsterdam

Hier kun je ook een espresso macchiato drinken. Een duurzame variant. De duurzaam geteelde koffiebonenmix wordt door La Place (V&D) samengesteld. En ook hier wordt biologische melk gebruikt. Genoemde koffiebonenmix is hier ook te koop. De sfeer is niet zoals in een gezellige koffiebar. De temperatuur en kleur van de espresso macchiato zijn goed, maar de smaak bitter en neigt naar verbrande koffiebonen. Je kunt hier kiezen voor coffee-to-go. Je betaalt er 2,35 voor een caffè macchiato. Cijfer: 6+.

 

Starbucks coffee company

Zuidplein (Zuidas)

1077 XV Amsterdam

Filiaal van Amerikaanse koffieketen. Sinds een jaar 10 vestigingen in Nederland. De espresso macchiato staat niet officieel op de kaart. Maar een uiterst vriendelijke meneer vertelt mij direct, dat zij deze variant ook bereiden. Hier wordt als enige een (plastic) glaasje water bij de espresso macchiato geserveerd. 100% fairtrade bonen geeft de prijzenkaart aan. De bonen voor de espressomaling zijn bijzonder sterk gebrand (dark-roast). Wordt mij verteld door dezelfde behulpzame medewerker. Voor mij persoonlijk een tandje te zwaar/sterk. Melkschuim iets te veel. Coffee-to-go principe werkt hier fantastisch, vanwege de locatie. En vooral vanwege de variëteit aan koffiesoorten; koffie met zoete siropen en soyamelk, cafeïnevrije koffie. Voor de espresso macchiato betaal je 2,05. Cijfer: 7+.

 

Fitch & Shui

Strawinskylaan 77 (Zuidas)

1077 XW Amsterdam

Een brasserie mét espressobar. En door Misset Horeca http://www.missethoreca.nl/ uitgeroepen tot 1 van de 10 beste koffiebars van Nederland. De espresso macchiato wordt gemaakt van huismerkkoffie Redbeans, welke zijn oorsprong vindt in Deventer. Het kopje is verwarmd en de smaak, kleur en melkschuim zijn zeer goed. Wat resulteert in een goed uitgebalanceerde smaak. Ambiance metropool/grand café-achtig. Je betaalt hier 2,15 voor de espresso macchiato. Cijfer: 8,5.

 

 

Caffè Belmondo

Zuidplein 18 (Zuidas)

1077 XV Amsterdam

Kleine koffiebar, met een aantal tafeltjes binnen en buiten. Bijzonder vriendelijk personeel, met veel kennis over de koffie (producten). De espresso macchiato wordt gemaakt van 80% Arabica en 20% Robusto, ook wel city-roast genoemd. Kopje verwarmd, volle smaak, kleur en melkschuim perfect! Ik vind deze variant bijzonder smakelijk en fijn qua nasmaak. Ook coffee-to-go. Je betaalt 2,10 voor deze espresso macchiato. Cijfer: 9.

 

 

@Seven

Scheldestraat 92

1978 GN Amsterdam

Een deli waar je 7 dagen per week terecht kunt voor ontbijt, Braziliaanse vruchtenshakes, koffie, brunch of lunch. Druk is het er altijd, de bediening is niettemin vlot. De koffie is van Buscaglione, een grand cru label van Palombini, en wordt gezet met een indrukwekkend ogend apparaat, waar bovenop de kopjes warm worden gehouden. De espresso macchiato wordt overigens in een robuust, breed glaasje geserveerd. Het schuim is mooi, de smaak goed en stevig. Ook trouwens op de kaart: kinder cappuccino! Voor de espresso macchiato betaal je 2,20 en 3,20 voor een dubbele. Cijfer: 8,5.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *